Blog

FÅ TILLBAKA PENGARNA PÅ ETT HYPOTEKSLÅN? SPANIEN: RÄNTEGOLV.

FÅ TILLBAKA PENGARNA PÅ ETT HYPOTEKSLÅN? SPANIEN: RÄNTEGOLV.

  • February 27, 2017
  • Jose García-Valdecasas
  • No comments

EU-domstolen uttalade sig nyligen om den kontroversiella frågan om så kallade “räntegolv” (“cláusulas suelo”) i de hypotekslån som spanska banker beviljar konsumenterna. (förenade målen C-154/15, C-307/15 och C-308/15).

Av den anledningen publicerades nyligen kungligt lagdekret 1/2017, av den 20 januari, om brådskande konsumentskyddsåtgärder i fråga om räntegolv. Den lagen bekräftar domslutet från EU-domstolen.

Innan vi gör en bedömning av frågan, vet ni vad ett räntegolv är?

Det rör sig om en kontraktklausul som kan finnas med i de hypotekslån som ni tecknat, där man fastställer en minimigräns för den ränta som tillämpas på avbetalningen även om räntesatsen sjunker.

Det är en klausul som gynnar banken och som missgynnar den privatperson som ansökt om ett lån, detta eftersom att när räntesatserna sjunker eller räntan är negativ så förhindrar den här klausulen att den lägre räntan överförs till månadsavbetalningen. Den påverkar hypotekslån med rörlig ränta, det vill säga Euribor +. Inte hypotekslån med fast ränta.

Men nu har EU-domstolen inte bara förklarat att de här klausulerna är ogiltiga i Spanien, utan domslutet har också retroaktiva effekter.

Vad innebär det? Att om ni tecknat ett hypotekslån hos en spansk bank och lånet innehöll den här klausulen, kan ni begära att banken betalar tillbaka den räntekostnad som ni betalat under perioder när ni inte hade behövt göra det:

  • om era verkliga räntesatser låg under den miniminivå som banken ålade er.
  • den månadsavbetalning som ni betalade därmed skulle ha varit lägre.

Det finns några aspekter som det är viktigt att vara medveten om:

  1. Det finns en period på tre månader under vilken banken måste informera er om den återbetalning ni har rätt till, skriftligen och med detaljerad information om betalningsformen.
  2. Om ni inte accepterar bankens förslag kan ni avslå det och vända er till domstolen. Det är endast om den summa som ni tilldöms av domstolen skulle vara större än den som banken erbjöd, som banken i sådana fall får betala rättegångskostnaderna. Så det är viktigt att veta vilken summa ni skulle få, för att veta om det är värt att gå till domstol.
  3. Den betalning som ni skulle kunna få i denna reglering, beskattas i Spanien som en ränteintäkt och man måste då tillämpa avtalet om dubbelbeskattning mellan Spanien och Sverige för att avgöra skattekostnaden, om det finns någon sådan.
  4. Banken kan föreslå en betalning med bankens egna finansiella produkter: fonder, pensioner, försäkringar. Men ni kan kräva en återbetalning i pengar.
  5. Det här rör, som sagt, hypotekslån med rörlig ränta och som beviljats till konsumenter, inte till företag.

Vi på Lexur Juristbyrå AB kan hjälpa er att beräkna de möjligheter ni har i den här frågan.

Kontakta oss gärna (Tele. 08-501 006 00 – info@lexur.se) så kan vi titta på ert fall utan att ni förbinder er till något.

Vi behöver i sådana fall bara en kopia av det hypotekslån ni tecknat med er spanska bank, för att se om det innehåller en klausul om räntegolv… eller inte.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.