Blog

Tips för att köpa bostad i Spanien

Tips för att köpa bostad i Spanien

Intresset för att köpa bostad i Spanien växer, och det är en fördel om du vet hur du skall förfara när du är på väg att köpa. Tänk på att det är en stor kapitalsatsning för dig, så försök slippa överraskningar.

Som första steg råder jag dig att resa till det område du gillar bäst (Kanarieöarna, Solkusten, Alicante…) och att du under vistelsen hyr två-tre lägenheter eller hus, där du tror att du skulle vilja investera, även om de inte är till salu. På så sätt kan du göra dig en ordentlig uppfattning om vad du vill ha: strandnära, i bergstrakt, stad eller förort, hus eller lägenhet. Du kan till exempel söka via portaler som www.airbnb.com och www.idealista.com.

Före eller under resan bör du kontakta en eller flera fastighetsmäklare som säljer bostäder, så att de planerar in visningar av bostäder av intresse för dig. Mäklarna brukar ge mycket god kundservice och på samma sätt som i alla länder är de allra flesta mycket seriösa. Det är viktigt att du mycket noggrant anger typ av bostad och maxpris som du vill betala, så att du inte behöver forslas runt bland bostäder som saknar intresse.

När du väl har valt ut en bostad (du kanske behöver göra flera resor), är det viktigt att komma överens om ett pris. I Spanien kan priser förhandlas nedåt, och det är alltid säljaren som sätter gränsen. Du bör också få klart och tydligt besked om fastighetsmäklaren kommer att ta ut provision av dig.

När du har fått ett slutpris, kanske man föreslår att du tecknar ett reservationsavtal på stående fot, eftersom bostaden ”kan försvinna från marknaden”. Men du skall INTE ha bråttom med att skriva under någonting, för innan du köper bör du ha reda på om bostaden uppfyller samtliga rättsliga och byggnadstekniska krav.

När du väl har valt bostad och fått ett pris, skall du sätta mäklaren i kontakt med ett oberoende juridiskt ombud, som inte har någon koppling till mäklaren eller säljaren och som uteslutande agerar i ditt intresse. Att vara opartisk är nämligen svårt när det är säljaren som rekommenderat juridisk rådgivare.

Av vikt att veta är att när man köper man bostad i Spanien, så sker det först genom ett privat reservationsavtal, och därefter går man till en notarie och skriver under ett slutgiltigt officiellt avtal. Ett avtal undertecknat hos en notarie är nämligen ett krav för att kunna registrera egendomen i ditt namn.

Ditt juridiska ombud granskar reservationsavtalet (där man betalar ca. 5-10%) och kontrollerar att bostaden uppfyller rättsliga krav, att den är skuldfri etc., och försäkrar sig om att den handpenning du betalar finns på ett säkert bankkonto. Du kan också begära att ett specialistföretag gör en byggnadsteknisk besiktning.

Det privata avtalet är avgörande, för där fastställs

 1. Pris
 2. Betalningssätt och förfallodatum
 3. Namn på notarien där det slutgiltiga avtalet skall skrivas under
 4. Fördelning av kostnader, skatter och avgifter
 5. Säljarens skyldigheter vad gäller rättsliga förhållanden kring bostaden: energicertifikat, avgift till ägarsamfälligheten betald, bygglov, lokala skatter och avgifter etc.
 6. Datum när avtalet skall undertecknas hos notarie (du kanske behöver ett par månader för att få fram pengar eller söka lån i Sverige eller Spanien)

Vi vill påpeka att om säljaren inte skriver under hos notarie inom given tidsfrist, så skall han betala tillbaka dubbla beloppet som du betalat som handpenning, annars går du miste om din reservation.
När det gäller att underteckna avtalet och övriga åtgärder råder vi dig att ställa ut en fullmakt på ditt juridiska ombud, så att han kan agera snabbare. I fullmakten skall du dessutom ge befogenhet att köpa och även ombesörja inteckning åt dig, om du skulle ha behov av det. Du kan begränsa fullmakten till en bestämd bostad och tid, om det känns tryggare för dig.

När avtalet väl är undertecknat, blir nästa steg att skaffa dig ett NIE, som är ett spanskt personnummer för utlänningar. Det är också bra att öppna ett bankkonto i Spanien för dina utgifter där.

Nästa steg blir att skaffa fram de pengar som ännu inte erlagts och att dessa kommer in på ditt spanska konto. Tänk på att kostnaden för din bostad blir det överenskomna priset plus 10-15%, eftersom du blir tvungen att betala nedanstående omkostnader:

 1. Skatt på överlåtelse av bostaden (vanligtvis 8%, men det beror på vilken region i Spanien), vid andrahandsköp.
 2. Om du köper en nybyggd bostad, betalas mervärdesskatt med 10% i Spanien. I detta fall tillkommer ytterligare ca. 1,5% i regional skatt. Att köpa en nybyggd bostad kostar alltså mera i skatt.
 3. Kostnad för notarie
 4. Avgift för registrering av bostaden
 5. Juridiskt ombud
 6. Anslutning till vatten, el, gas…
 7. Bankavgifter, om din bank tar ut sådana vid utlandsbetalningar för köp eller kostnad för bankcheck. Slutbetalningen (95-90%) sker med bankcheck i Spanien.

Det är nu dags för undertecknande av det slutgiltiga avtalet hos notarie (som köpare har ditt juridiska ombud och du lagstadgad rätt att välja notarie). Du kan inställa dig personligen och skriva under avtalet eller också kan ditt juridiska ombud göra det med hjälp av fullmakten du ställt ut till honom.

Om du inte inställer dig och skriver under själv, kommer mäklaren eller ditt juridiska ombud att ta hand om nycklarna, som du kan hämta ut när du kommer till Spanien. De kommer att ligga i säkert förvar.

Slutligen kommer ditt juridiska ombud att svara för att skatter och avgifter för köpet betalas och egendomen registreras i ditt namn. Han ställer också om el- och vattenavtalen samt lokala skatter och avgifter på dig.

Lexur Juristbyrå AB/Huspanien står till ditt förfogande för att hjälpa dig under hela denna process och för en lyckad och trygg erfarenhet: info@huspanien.se / info@lexur.se

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.