Hur påverkas vi av brexit när vi skall köpa bostad i Spanien?
- October 4, 2016
- Jose García-Valdecasas
- No comments
Den 23 juni 2016 beslöt sig Storbritannien för att rösta för brexit, d v s att Storbritannien skall lämna EU. Alltsedan dess har det skapats ovisshet kring hur detta kommer att återverka inte bara på den brittiska utan även övriga EU-länders ekonomi.
Vi skall här fokusera på hur den spanska fastighetsmarknaden för turismen påverkas. Då måste vi hålla följande i minnet:
- Den brittiska marknaden stod förra året för 21,3% av fastighetsaffärerna inom turismbranschen (strandområden).
- Vid folkomröstningen om brexit ställde britterna krav på att i sina avtal föra in en “anti-brexitklausul”, varigenom deras avtal om köp eller försäljning skulle bli ogiltiga och de skulle få tillbaka pengarna om man röstade ja till brexit.
Följdverkningarna av brexit har varit och kan bli:
- Pundet devalveras och den brittiska fastighetsmarknaden kollapsar.
- Det blir dyrare för britterna att resa och köpa bostad i Spanien.
- Brittiska pensionärer kommer att få besvär med bosättningstillstånd och skatter: inkomstskatt, arvsskatt…
- Man kanske tvingas lägga ut sin bostad till försäljning för att få betalt i euro och inte i devalverade pund.
Det kan därför bli så att köpare från andra länder, t ex Sverige, blir de som tjänar på detta. Inte nog med att det fina fastighetsutbudet och de konkurrenskraftiga priserna lever vidare i Spanien, utan nu tillkommer dessutom följande:
- Spekulanterna/köparna blir färre (minus 20%?), varför de kommer att kräva ännu konkurrenskraftigare priser
- Inom ramen för utbudet/försäljningen kommer kanske de brittiska ägarnas att bli ännu intressantare, antingen därför att de inte kan sörja för bostäderna eller också p g a skatte/valutaförhållanden.
- Spanska (och svenska) banker får större tilltro till placeringar i Spanien, eftersom de är fördelaktiga för båda parter (kund och bank)
- Vi måste komma ihåg att Spanien har tagit sig ur den allvarliga lågkonjunkturen och nu är ett land med fullständig juridisk säkerhet för placeringar, bl a beroende på stabilitet, ändrad lagstiftning och ökad tilltro till marknaden.
Vi kan alltså dra slutsatsen att brexit för närvarande bara kan återverka positivt vad gäller svenskarnas (och andra EU-medborgares) bostadsköp.
Slutligen bör vi hålla ögonen på utvecklingen och under vilka villkor Storbritannien lämnar EU.
Leave a Comment